maanantai 23. elokuuta 2010

Tuulivoimaa edistetään..

..vai edistetäänkö?

Kymmenen vuotta on puhuttu ympäristölainsäädännön kehittämisestä siten, että se soveltuisi paremmin tuulivoimarakentamisen erityispiirteisiin eikä hidastaisi turhaan tuulivoiman rakentamista. Lainmuutoksia vaan ei ole saatu tehtyä.

Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Ympäristöministeriössä on valmisteltu hallituksen esitys maankäyttö- ja rakennuslain muutoksesta. Siinä säädetään, että yleiskaavaa voidaan lähes aina käyttää tuulivoimaloiden rakentamisen perusteena. Tämän pitäisi varmistaa, että samaa kohdetta varten ei ainakaan tarvitse laatia sekä asemakaavaa että yleiskaavaa. Alueiden laajuuden takia yleiskaava sopii muutenkin paremmin tuulivoima-alueiden suunnitteluun.

Hannele Pokka lupasi toukokuussa, että hallituksen esitys annetaan eduskunnalle vielä ennen juhannusta. Toivottavasti ei veny ensi juhannukseen.

No, kun alkuun ehkä jollain aikataululla päästään, niin jos sitten jatkoakin seuraisi. Seuraavaksi voitaisiin vaikka tarttua mm. Lauri Jääskeläisen esillä pitämään ajatukseen, että rakennuslupamenettely poistettaisiin tuulivoimaloilta.

Sen verran täytyy vielä nostaa omaa häntää, että aika paljon nyt keskustelussa olevia ideoita löytyy kirjoituksestani vuodelta 2001: Merituulivoima teollisena energialähteenä - Merituulivoimarakentamisen oikeudelliset edellytykset, s. 77-79 (pysyvää osoitetta en löytänyt, mutta löytyy Pohjolan Voiman sivuilta googlella).

2 kommenttia:

  1. Jääskeläisen artikkeli ihan hyvää pohdintaa tuulipuistojen kaavoituksesta ja rakentamisluvista. Kuitenkin kokonaisuudesta uupuvat sähköjohdot ja huoltotiet, joilla on myös omat lupamenettelynsä. On tärkeää pohtia kokonaisuutta, ei vain puistoja. MRL muutosluonnoksessahan on jo hiukan menty tähän suuntaan.

    VastaaPoista
  2. Ensimmäisen anonyymin kommenttia seuraten: minkä takia tuulivoimarakentamiseen liittyvät sähkömarkkinaoikeudelliset kysymykset tuntuvat usein rajautuvan pois näistä keskusteluista? Luulisi, että esim. verkkoon liittymisessä olisi paljonkin tutkittavaa - esim. EMV:n Sumituuli-päätöstä ajatellen...

    VastaaPoista