maanantai 29. marraskuuta 2010

Ympäristöasiat yhteen vai useampaan hallinto-oikeuteen

Hallintolainkäytön tasotyöryhmän mietintö on julkaistu. Työryhmän nimi ei ole selvin mahdollinen, mutta se on miettinyt mm. hallinto-oikeuksien välistä tehtävien jakoa. Suurin muutosehdotus ympäristöpuolella näytti liittyvän Vaasan hallinto-oikeuden asemaan.

Nykyisin Vaasaan valitetaan koko maan ympäristö- ja vesiasioista. Työryhmä ehdottaa, että jatkossa kuntien viranomaisten myöntämistä ympäristöluvista valitettaisiin oman alueen hallinto-oikeuteen. Sen sijaan valitukset aluehallintovirastojen ympäristölupapäätöksistä voitaisiin edelleen keskittää. Mietinnössä tosin puhutaan keskittämisestä ”yhteen tai kahteen hallinto-oikeuteen”, kun nykyisin kaikki asiat menevät siis Vaasaan.

Itsekkäästi asianajajan kannalta ajatellen kaikkien asioiden keskittämisessä ei ole ollut ongelmia. Päinvastoin, kun paljon asioita käsitellään yhdessä hallinto-oikeudessa, tulevat sen työskentelytavat tutuiksi. Hallinto-oikeuksien työkuormituksen jakamisen, järjestelmän johdonmukaisuuden ja asianosaisten kannalta tilanne on varmasti monitahoisempi.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kompromissiltä joka on huonompi kuin kaikki muut vaihtoehdot. Vai n pieni määrä asioita siirtyy muihin hallinto-oikeuksiin, jolloin niille ei tule asiantuntemusta eikä tehokkuutta hoitaa asioita.

    VastaaPoista
  2. Jos oikein luin tilastoja, niin muutamia kymmeniä ympäristölupajuttuja vuodessa taitaisi tulla pieniin hallinto-oikeuksiin.

    VastaaPoista